Op 12 maart werd de korte film STRAF in het theater van Breda getoond: een inspirerende avond met de film STRAF, panelgesprek, cabaret, spoken word en installatiekunst over duurzaam handelen.

Publicatiedatum
14 maart 2024
Onderzoeksgebied

Stel: je ziet onrecht gebeuren, wat doe je dan? Zeg je er iets van? Grijp je in? Of bemoei je je er liever niet mee? Die vraag stelden onder onderzoekers Carla Bakker, Ine Mols, Godelieve Spaas en Isolde Sprenkels zich bij het maken van de film STRAF.

De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) bieden een kader om samen te werken aan een sociale, ecologische en rechtvaardige wereld. Zij zijn een ijkpunt voor ons handelen. De film STRAF onderzoekt waarom we blijven doen wat we doen ook al weten we dat het niet klopt. Vier onderzoekers leefden zich in vier vrouwen in, die in 2029 elk om verschillende redenen een gevangenisstraf uitzitten, omdat ze handelden in strijd met de de SDG’s. Hun vragen en dilemma’s zien we terug in de film, waar de onderzoekers Carla, Ine, Godelieve en Isolde zelf ook de hoofdrollen vertolkten. De centrale vraag in de film is: kunnen we vandaag anders handelen om de toekomst beter te maken? En willen we dat of is daar dwang of straf voor nodig?

De film STRAF is de rode draad door een inspirerende avond, die een combinatie is van film, cabaret, spoken word en gesprek.

Aan de avond werkten mee lector ‘Economie als Gemeengoed’ Godelieve Spaas, hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg Theo Boer, Nena van der Horst, die de relatie onderzoekt tussen de verdeling van winst en corporate sociale verantwoordelijkheden en met filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder.

Ook in de optredens van cabaretiers van de Koningstheateracademie, van spoken word artist en docent-onderzoeker Ine Mols en in de kunstinstallatie ‘Letters to the future’ van senior-onderzoeker Elena Lomeli Aguirre en beeldend kunstenaar Manouk Streur, draait het om de vraag ’wat doe jij als je weet dat het fout zit?’De kunstinstallatie is voor aanvang en na afloop van de voorstelling te bezoeken in de foyer.

STRAF is een coproductie van PEERFILM en het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap van Avans Hogeschool. De avond is een samenwerking met Urban Living Lab Breda.