Fietsen is oer-Hollands én duurzaam en verdient dan ook extra aandacht in de Week van de Circulaire Economie.

 

 

Publicatiedatum
10 februari 2023

Je zou verwachten dat we met z’n allen die combinatie van mobiliteit, vitaliteit en duurzaamheid bevorderen. De werkelijkheid is helaas anders: fiscale regelgeving zorgt ervoor dat nieuwe duurzame initiatieven worstelen met het bedrijfseconomisch rendabel maken van hun activiteiten. Zo’n initiatief is de Swapfiets: een abonnementsservice, waarmee je voor een vast bedrag per maand verzekerd bent van een goedwerkende fiets (eventueel elektrisch!) en snelle reparatie of vervanging als dat nodig is. Een dienst die dus fietsen laagdrempeliger maakt (géén grote investering) en meer zekerheid geeft.

Helaas vallen deze duurzame dienstverlening en de financiering ervan onder het hoge btw-tarief en afschrijvingsregels, die niet aansluiten op de langere levensduur van deze goed onderhouden Swapfietsen. Binnen de Coalition Circular Accounting werken Circle Economy (NGO: duurzaam onderzoek en advies) en de NBA (beroepsorganisatie accountants) samen om kennis en onderzoek te bundelen om vanuit hun deskundigheid op het gebied van accountancy, bedrijfseconomie en belastingen tot nieuwe inzichten en ook tot een nieuwe aanpak te komen.

Ook Avans-lector Marleen Janssen Groesbeek (lector Sustainable Finance and Accounting) van het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw  Ondernemerschap leverde met haar praktijkgerichte onderzoek kennis voor het whitepaper ‘Making cycling circular: the case of Swapfiets’: een analyse van dit nijpende vraagstuk vanuit het oogpunt van accountancy en fiscaliteit. Conclusie: oude fiscale regels zijn ingericht op oude businessmodelen en nieuwe businessmodellen vragen de moed om deze te bevorderen met stimulerende wet- en regelgeving: nieuwe tijden, nieuwe wetten! Zo helpt praktijkgericht onderzoek om kennis te vergaren, die aantoont dat je soms met minder btw toch bijdraagt aan een meer duurzame toekomst.