In reactie op de snel veranderende wereld en de grote economische uitdagingen die de regio West-Brabant te wachten staan, hebben Centre of Expertise voor de materialen- en energietransitie (MNEXT), Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap (BWNO) en REWIN besloten hun krachten te bundelen. Deze samenwerking is vastgelegd in een convenant dat tevens ruimte biedt voor andere partijen om zich aan te sluiten.  

Publicatiedatum
17 september 2024
Onderzoeksgebied

Triple Helix samenwerking als sleutel tot succes

Een groot aantal bedrijven, organisaties en instellingen in West-Brabant wil zich inzetten voor de belangrijke transitie-opgaven van de regio. Echter, zij zoeken naar het juiste handelingsperspectief om deze uitdagingen effectief aan te pakken. Een succesvolle triple-helix samenwerking, waarbij bedrijfsleven, overheid, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samenwerken, is essentieel om complexe vraagstukken multidisciplinair te benaderen en op te lossen.

Gezamenlijke inzet voor een duurzame en inclusieve economie

De drie partijen zetten zich in om West-Brabant in 2030 op een koploperspositie te plaatsen, met een economie die zich inzet voor positieve verandering en het creëren van welvaart en welzijn. Deze ambitie wordt gedeeld door de Economic Board West-Brabant, waarin REWIN en Avans Hogeschool vertegenwoordigd zijn.

Sterk regionaal ecosysteem

De regio West-Brabant profiteert van een sterk regionaal ecosysteem waarin partijen elkaar snel vinden, doelgericht samenwerken en resultaten delen. Dit ecosysteem is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen. MNEXT en BWNO zien daarbij een belangrijke rol voor kennis en onderzoek, terwijl REWIN optreedt als intermediair en regisseur van organiserend vermogen in triple helix verband.

Plannen en acties

Om gezamenlijk te bouwen aan een versterking van het regionaal ecosysteem in West-Brabant hebben de partijen worden er acties ondernomen. De drie partijen gaan gezamenlijk in overleg om strategische agenda’s op elkaar af te stemmen en de voortgang van de samenwerking te bespreken en te evalueren. Daarnaast worden (onderzoeks)projecten en good practices uitgewisseld om elkaars sterke punten te leren kennen en kansen voor nieuwe initiatieven en projecten te identificeren. De partijen zullen elkaar informeren en waar mogelijk betrekken bij (onderzoeks)projecten en activiteiten die bijdragen aan het realiseren van de koploperspositie voor West-Brabant in 2030.

Acties

Om de plannen te realiseren wordt een projectgroep beschikbaar gesteld die zich richt op het ontwikkelen van een gezamenlijk uitvoeringsprogramma. De drie partijen zullen hun kennis en netwerken benutten en inzetten, onder andere via gastsprekers, methodieken, events en masterclasses in de regio West-Brabant. Ook het onderling contact tussen medewerkers wordt versterkt om elkaars kennis en rollen beter te leren kennen.

Over MNEXT

Het Centre of Expertise MNEXT is een publiek-privaat samenwerkingsverband  van kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden met de focus op de materialen- en energietransitie. MNEXT is tevens een samenwerking tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Ze vormt met het MKB en zeven lectoraten de brug tussen innovatie en samenleving. Door praktijkgericht onderzoek uit te voeren met studenten, docenten, onderzoekers én stakeholders brengt MNEXT de materialen- en energietransitie in beweging en draagt ze bij aan een duurzame toekomst

Over BWNO

Het Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap is één van de vier zwaartepunten van Avans Hogeschool waarin 6 lectoraten samen met ondernemers, bedrijven, instellingen, docenten, studenten en onderzoekers via praktijkgericht onderzoek werken aan een duurzame toekomst voor iedereen. Breder denken over ondernemerschap en economie is daarvoor de sleutel. Het Centre of Expertise helpt bedrijven, instellingen en organisaties te onderzoeken welk verschil zij kunnen maken. Onder andere door te kijken hoe zij de stap kunnen maken naar ‘nieuw ondernemerschap en brede welvaart’ op een manier die bijdraagt aan menselijke en natuurlijke waarden en die schade herstelt – maar liever nog voorkómt.

Over REWIN

REWIN West-Brabant is de regionale ontwikkelorganisatie voor West-Brabant die zich sterk maakt voor een duurzame transformatie van en een toekomstgericht West-Brabant. Ze opereert in een uniek netwerk van waaruit ze via triple helix-samenwerkingen projecten en initiatieven initieert en ontwikkelt op het gebied van de nieuwe economie o.a. klimaat, circulair ondernemen, inclusiviteit en ketentransparantie. Ondernemers, kennisinstellingen en overheden vinden elkaar en dragen in gezamenlijkheid bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen voor de regio West-Brabant.