Plenaire bijeenkomst met Saskia Boelema over Brede Welvaart in Noord-Brabant

Op 3 oktober 2024 bracht gedeputeerde Saskia Boelema (portefeuille Water en Bodem, Gezondheid en Brede Welvaart) een bezoek aan Centre of Expertise Brede Welvaart en Nieuw Ondernemerschap. Tijdens dit bezoek ontmoette zij verschillende onderzoekers van het CoE BWNO en het College van Bestuur. De bijeenkomst stond in het teken van het delen van inzichten uit lopend onderzoek naar brede welvaart, sociaal ondernemerschap en duurzame economische ontwikkeling in Noord-Brabant.

Publicatiedatum
04 oktober 2024

De dag begon met een voorgesprek tussen Saskia Boelema, Jacomine Ravensbergen (College van Bestuur), en Arna Arnautovic (directeur CoE BWNO). Na dit gesprek volgde een plenaire bijeenkomst waarin deelnemers zoals Jacomine Ravensbergen, Arna Arnautovic, Patrick Kuijken (programmamanager BWNO), Marleen Janssen Groesbeek (lector Duurzame Finance & Accounting), Cor Beyers (lector Nieuw Ondernemerschap), en andere deskundigen uit verschillende disciplines, kort werden geïntroduceerd.

Vervolgens werden drie belangrijke onderzoeksprojecten gepresenteerd:

  1. Project Raak Publiek: Brede Welvaart in Lokaal Beleid Onderzoeker Ayse Terzi presenteerde het project Raak Publiek. Er werd gekeken naar mogelijkheden hoe het perspectief van brede welvaart in lokaal beleid kan worden verankerd. Hierbij werd ook het thema ‘onbenut arbeidspotentieel’ besproken. De vraag die centraal stond: wat is het effect van het breed ondersteunen van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij ervaringsdeskundigen als coach worden ingezet?
  2. Project Brede Productiviteit: Onderzoeker Sandra Doeze Jager presenteerde het project Brede Productiviteit. Binnen dit project wordt gekeken naar de uitdagingen waarmee mkb-maakbedrijven in Midden- en West-Brabant worden geconfronteerd. De bedrijven moeten steeds slimmer, circulair en sociaal gaan opereren. Het onderzoek richt zich op het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor de productiviteit en ondernemerschap binnen de maakindustrie, met het oog op een duurzame toekomst.
  3. Project Impact-Up Lector Marleen Janssen Groesbeek presenteerde het project Impact-Up. Dit project is een samenwerking tussen BUas, Tilburg University, HAS Green Academy, en Fontys. Samen zetten zij in op het versterken van een duurzame en sociale economie in Noord-Brabant door impact ondernemerschap te stimuleren. Dit doen zij door onderzoekscapaciteiten te verbinden en kennis te ontwikkelen die ondernemers helpt bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen en tegelijk een gezonde economische ontwikkeling stimuleert.

 

De bijeenkomst bood ruimte voor inhoudelijke discussies en kennisdeling tussen de deelnemers. Het belang van samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, ondernemers en de overheid werd nogmaals benadrukt, met als gezamenlijk doel het versterken van een duurzame en inclusieve economie in de regio Noord-Brabant.