Nieuw Economisch Onderwijs vormgeven. Dat is het doel van de Hbo Alliantie Nieuw Economisch Onderwijs, waar CoE BWNO namens Avans Hogeschool penvoerder van is. Samen met de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool Rotterdam werken we sinds 2023, met steun van de Goldschmeding Foundation, aan dit initiatief. Deze significante vernieuwing richt zich op het ontwikkelen van nieuwe onderwijsproducten en professionaliseringsinitiatieven voor docenten. Waar staan we nu? We gingen in gesprek met Ricardo Copier, Projectmanager Menswaardige Economie bij de Goldschmeding Foundation.

Publicatiedatum
16 april 2025
Onderzoeksgebied

Hbo Alliantie Nieuw Economisch Onderwijs is een initiatief dat sinds 2023 loopt en zich richt op het ontwikkelen van nieuwe onderwijsproducten en professionaliseringsinitiatieven voor docenten. Het project wil de vernieuwing van het business- en economieonderwijs in het hbo versnellen en versterken. Door samenwerking tussen hbo’s te bevorderen, kunnen instellingen elkaar inspireren en van elkaar leren. De Goldschmeding Foundation ondersteunt dit project om de transitie naar toekomstbestendig onderwijs te versterken en te versnellen.

Wat was de aanleiding voor de Goldschmeding Foundation om dit project te initiëren?

Ricardo Copier: We zagen dat er in het economieonderwijs veel initiatieven waren, maar dat er samenwerking nodig was om naar een nieuwe economie toe te werken. Er is een sectorplan, maar alleen de concrete invulling kon een extra stimulans gebruiken. Daarom is deze alliantie opgezet. Dit project is een manier om die initiatieven te verbinden en te versterken. We steunen de samenwerking van Avans Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam om nieuwe materialen te ontwikkelen die het hele veld kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de grootste uitdagingen die jullie tegenkomen bij het ontwikkelen van toekomstbestendig economisch onderwijs?

Ricardo Copier: Er zijn verschillende niveaus van uitdagingen. Ten eerste de inhoud: hebben we voldoende kennis over onderwerpen die gaan over economisch denken en handelen? Soms moeten we externe partijen betrekken. Ten tweede is er de samenwerking. Het is een mooie collectieve ambitie, maar hoe organiseren we onszelf? Sommige instellingen zijn meer themagericht, terwijl anderen meer als business school opereren. Dat geeft uitdagingen om de juiste aansluiting te vinden. Daarnaast is docentprofessionalisering een uitdaging. Hoe maak je een onderwerp hanteerbaar in het klaslokaal? Het vraagt veel van docenten om nieuwe economieën te onderwijzen, en we moeten hen daarbij ondersteunen.

Hoe worden docenten betrokken bij de ontwikkeling van nieuw onderwijsmateriaal en professionaliseringsinitiatieven?

Ricardo Copier: We organiseren ontwikkelworkshops waar docenten en onderzoekers aan kunnen deelnemen onder begeleiding van Winfred Sonsma van het Centre of Expertise BWNO. Ze brengen hun eigen ervaringen uit het klaslokaal in en hebben invloed op de methodieken die worden ontwikkeld. Het is belangrijk dat ook collega’s die niet hebben deelgenomen, toegang krijgen tot deze methodieken. We creëren leergemeenschappen waarin docenten ervaringen en inzichten kunnen delen.

"Ons doel is om pluriform economisch onderwijs te bieden, waarin verschillende modellen naast elkaar bestaan en studenten leren hoe ze deze kunnen hanteren." - Ricardo Copier

Welke impact verwacht u dat dit project zal hebben op de studenten en hun toekomstige rol in de samenleving?

Ricardo Copier: Ons doel is om pluriform economisch onderwijs te bieden, waarin verschillende modellen naast elkaar bestaan en studenten leren hoe ze deze kunnen hanteren. True pricing bijvoorbeeld een verrijking van het curriculum zijn. Dit bereidt studenten voor op hun rol als toekomstige leiders die bewust omgaan met economische en maatschappelijke vraagstukken.

Wat is jullie droom of hoop voor het economieonderwijs in Nederland op de lange termijn?

Ricardo Copier: Mijn droom is dat economieonderwijs binnen het hbo in Nederland een breed scala aan economische modellen en denkwijzen omvat, zodat studenten een holistisch beeld krijgen van de economie. Dit zal hen helpen om beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Hoe zie je de rol van economische educatie in het bevorderen van een duurzame en rechtvaardige samenleving?

Ricardo Copier: Economische educatie speelt een cruciale rol in het bevorderen van een duurzame en rechtvaardige samenleving. Het gaat niet alleen om het begrijpen van economische modellen, maar ook om het nemen van verantwoordelijkheid. Economen moeten niet alleen rekenaars zijn, maar ook kritische denkers die de impact van economische beslissingen op de samenleving begrijpen.

 

 

 

Ricardo Copier is Projectmanager Menswaardige Economie bij de Goldschmeding Foundation, een organisatie die zich inzet voor een inclusieve en toekomstbestendige arbeidsmarkt en een menswaardige economie. Hij werkt aan het project “Hbo Alliantie Nieuw Economisch Onderwijs”, een samenwerking tussen Avans Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam. Dit project, geleid door Winfred Sonsma van het Centre of Expertise BWNO, richt zich op toekomstbestendig economisch onderwijs.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat economische educatie beter aansluit bij de sociale en ecologische uitdagingen van deze tijd?

Ricardo Copier: Door praktijk en onderwijs dicht bij elkaar te brengen. De uitdagingen van nu zie je al in de praktijk, dus het is belangrijk om relevante cases binnen het onderwijs te brengen. We hebben veel voorbeelden gezien van Hbo-studenten die onderzoeksprojecten doen die direct impact hebben. Dit soort kruisbestuiving is essentieel.

Wat zijn de plannen voor de toekomst van de alliantie na de looptijd van het huidige project?

Ricardo Copier: Deze samenwerking loopt komende zomer af, maar we hebben een tweeledig doel. Ten eerste willen we de lessen uit de alliantie goed vastleggen en breed beschikbaar voor de sector. Daarnaast is het ons voornemen om opnieuw een soortgelijke alliantie mogelijk te maken. Misschien zullen we meer themagericht gaan werken aan de meest prominente en aandacht trekkende thema’s uit de sector.

Kunnen we ook al iets zeggen over hoe die beschikbaar komen?

Het voornemen is van begin af aan om de onderwijsmaterialen beschikbaar te stellen. Tegelijkertijd zijn de precieze voorwaarden waaronder dit gebeurt op dit moment nog niet helemaal duidelijk. We werken eraan om hier zo snel mogelijk helderheid over te geven. In de deelprojecten leeft de overtuiging dat het voor docenten essentieel is om een aantal stappen te zetten in hun professionele ontwikkeling om de materialen goed en effectief te kunnen inzetten. Het gaat hierbij niet alleen om kennis van de inhoud, maar ook om inzicht in de didactiek en pedagogiek die bij deze onderwijsmaterialen passen.