
EcoFab richt zich op circulair en biobased bouwen, gedreven door digitalisering en duurzame materialen. Het project stimuleert CO₂-reductie en innovatie in de bouwsector met modulaire, circulaire woningen.
Aanleiding
De bouwsector staat onder druk door de energietransitie, het Klimaatakkoord en strengere duurzaamheidseisen. Dit vraagt om innovatieve benaderingen in ontwerp, materiaalgebruik en samenwerking. EcoFab speelt hierop in met circulaire en biobased bouwmaterialen en digitale fabricageprocessen.
Onderzoek
Binnen EcoFab wordt gewerkt aan een integrale aanpak die de hele keten van circulaire bouwmaterialen omvat. Dit omvat het gebruik van biobased materialen zoals hout, bamboe, miscanthus, hennep en mycelium, evenals circulaire toepassingen van beton en baksteen. Het project is gefocust op:
- 100% circulair beton, geproduceerd uit gerecycled sloopmateriaal.
- Koudgevormde bakstenen, waarvoor geen energie-intensieve bakprocessen nodig zijn.
- Digitale fabricage, waarbij een parametergestuurd ontwerp en productieproces plaatsvindt binnen de Modulefabrique.
Digitale tools sturen het productieproces aan, waardoor efficiënte en duurzame woningbouw mogelijk wordt. De innovatieve Modulefabrique koppelt vraag en aanbod van circulaire materialen en modules en zorgt voor een geïntegreerde werkwijze tussen verschillende partners.
Binnen het project ontwikkelen onderzoeker van het lectoraat Duurzame Finance & Accounting en Hendriks Bouw en Ontwikkeling een raamwerk om de sociale en ecologische impact van circulair en biobased bouwen inzichtelijk te maken.
Resultaat
Het project beoogt de ontwikkeling van drie demonstratiewoningen, genaamd ‘TerugWINwoningen’. Deze woningen dienen als praktijkvoorbeelden om te laten zien hoe circulair en biobased bouwen schaalbaar kan worden gemaakt. Door samenwerking met verschillende kennisinstellingen en bedrijven wordt niet alleen een technologische, maar ook een culturele transitie binnen de bouwsector gefaciliteerd.