In het project IMPACT-UP Kenniscoalitie voor Brabantse impact ondernemers werken wij samen met Breda University of Applied Sciences, Tilburg University, Has green academy en Fontys Hogeschool. Met elkaar verbinden we onderzoekscapaciteit en ontwikkelen we kennis om een duurzame en sociale economie in de regio te verstevigen.
We geloven dat ondernemers een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen en tegelijkertijd een gezonde economische ontwikkeling stimuleren, die goed is voor de mensen en de planeet. Door samen met impactvolle ondernemers te werken aan kennis en capaciteiten, vergroten we de positieve impact en creëren we een duurzame toekomst voor de regio.

Het HO Kennispact heeft de ambitie uitgesproken dat Noord-Brabant nu en in de toekomst tot de Europese top van regionale innovatieleiders wil behoren. Om dit te bereiken, investeren partijen in de regio in onderzoeksfaciliteiten en -programma’s, versterken ze de samenwerking en ontwikkelen ze kennis voor en met ecosystemen die gericht zijn op maatschappelijke transities. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in ondernemingen en ondernemerschap met een positieve maatschappelijke impact, zoals ondernemende burgers, coöperaties, startups, scale-ups en andere groeiende bedrijven.

Impactvol ondernemen

Impact ondernemers ondernemen vanuit een idealisme om de wereld beter te maken. Zij komen in actie om positieve maatschappelijke impact te realiseren. Ze zoeken naar duurzame toepassingen en oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven. Die positieve impact is hun hogere doel en staat voorop. De winst die ze maken, zien zij niet als doel, maar als middel om die positieve impact te bereiken. In hun manier van  ondernemen, zijn ze sociaal, eerlijk en transparant richting alle betrokkenen.

Kennisontwikkeling

In het ecosysteem IMPACT-UP werken we aan 4 betekenisvolle projecten:

Brabant Impact Class – Wie zijn de impact ondernemers in Brabant en waar lopen zij tegenaan? In dit project brengen we zoveel mogelijk ondernemingen in beeld die bijdragen aan impact. We vragen hen naar de kansen die ze zien en de belemmeringen die zij ervaren. We koppelen hun vragen aan studenten en docenten. Zij ondersteunen deze ondernemers op hun beurt weer in allerlei vakken en projecten – en dat draagt weer bij aan ons inzicht in impact ondernemen.

Case Based Learning – We laten aansprekende voorbeelden van Brabantse impact ondernemers te laten zien in het onderwijs. Van deze voorbeelden van onze alumni worden cases ontwikkeld die vervolgens een plek krijgen in verschillende onderwijsprogramma’s. Zo vergroten wij de ondernemersdrive bij studenten en mogelijk ook het aantal studentondernemers.

Business Model Ontwikkeling met impact – Welke ondernemingen in Noord-Brabant zijn succesvol in het creëren van impact? Wat doen zij en wat kunnen anderen ervan leren? En tegen welke belemmeringen lopen zij aan? Dit project maakt succes- en faalfactoren inzichtelijk en deelbaar.

Geld met Impact – De startende en groeiende impact ondernemers en investeerders met ESG-drijfveren lijken elkaar niet goed te vinden. Dit project richt zich op het onderzoeken van de financiële kant van het ecosysteem. Hoe zijn investeringen van private en publieke partijen in startups, scale-ups en sociale ondernemingen een stimulans voor ondernemerschap met maatschappelijke impact en brede welvaart?ups en sociale ondernemingen een stimulans voor ondernemerschap met maatschappelijke impact en brede welvaart?

Ben jij ondernemer en ga je voor positieve maatschappelijke impact? Kom in contact met ons via de website van IMPACT-UP