Junior-onderzoeker Economie als Gemeengoed

Functie
Junior-onderzoeker Economie als Gemeengoed
Telefoon

Joline is een enthousiast en leergierig persoon. Ze studeerde Psychologie en liet zich vanuit haar master Sociologie inspireren door intersectionele, femistische en dekoloniale manieren van denken. Als Junior Onderzoeker is ze gemotiveerd om bij te dragen aan een circulaire economie waarin toegang tot financiële, sociale en culturele resouces, zeggenschap, verantwoordelijkheid en ‘kosten en baten’  rechtvaardig circuleren.

Loopbaan

Na de bachelor Psychologie aan de Universiteit Leiden volgde Joline de master Sociologie Engaging Public Issues aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanuit haar interesse in (kleding)stijl nam ze tijdens haar bachelor deel aan een minor Fashion Industry. Vanuit deze invalshoek leerde ze de ecologisch en sociaal uitbuitende, vervuilende aard van het economisch systeem en de framing van ‘oplossingen’ kritisch analyseren.

Na haar studie deed ze tijdens een van haar reizen een stage in Ghana bij Kokrobitey Institute – een residentieel leercentrum waar resourceful design en environmental literacy centraal staan. In Nederland heeft ze een stage bij True Price Foundation en Impact Economy Foundation gedaan.

Daarnaast laat ze zich inspireren door muziek en dans (Afrobeats en Hiphop).

Expertise

Als socioloog richt Joline zich onder andere op het analyseren van de (performatieve) invloed van materiële en immateriële infrastructuren op kennisvorming. Daarbij hecht ze waarde aan het in perspectief stellen van de scope en framing van zowel onderzoek als hetgeen wat onderzocht wordt. Hierin bouwt ze onder andere voort op haar projectstage-ervaring in Nederland (m.b.t. True Pricing) en in Ghana (m.b.t. resourceful design).

Onderzoek

Voor haar master thesis onderzocht Joline de tweedehands textielketen in relatie tot Kantamanto Market – een tweedehands kleding markt in Accra, Ghana. Hiervoor richtte ze zich op hoe taal een rol speelt in het vormgeven van sociale belangen en mogelijkheden, en welke (im)materiële infrastructuren hiermee verbonden zijn, zoals duurzaamheidscertificaten en een koloniale logistieke infrastructuur.

Tijdens haar student-assistentschap bij EUR droeg ze bij aan een onderzoek naar het in kaart brengen van de ontwikkelingen in de Nederlandse keramieksector. Hiervoor deed ze onder andere semigestructureerde interviews met stakeholders.